Seleccionar página

El senderisme és una activitat esportiva on es practiquen caminades en senders i camins senyalitzats. A diferència de l’excursionisme, també anomenat trekking, la seua dificultat no és alta. És a dir, es tracta de la unió de l’esport i el turisme que es desenvolupa en entorns naturals.

En els últims anys ha adquirit popularitat, perquè:

  • És un esport a l’accés de tots
  • Brinda un gran nombre de beneficis a l’organisme.

 

 ‘’El senderisme millora la salut cardiovascular, redueix el colesterol roïn, incrementa l’energia i la força. A més a més tonifica la zona inferior del cos i, també, incrementa la densitat òssia. A Espanya, almenys 4 milions de persones practiquen aquest esport’’.

 

Lamentablement, no tot són avantatges. El senderisme es desenvolupa en entorns naturals que requereixen d’una màxima cura. No obstant això, molts senderistes no respecten aquests espais ni segueixen les regles corresponents.

A causa d’una sèrie de males pràctiques, el senderisme podria generar un impacte ambiental negatiu en el medi natural. Des de Diumenges Marina Alta apostem per realitzar un senderisme responsable, on tinguem cura del nostre entorn.

En aquest blog vos volem explicar quines són les males pràctiques que no haurem de fer i, d’altra banda, uns consells per a practicar esport en l’entorn natural sense interferir de manera negativa en la natura. Esperem que vos resulten útils.

 

Quin tipus de males pràctiques es desenvolupen?

basura-senderismo

  1. Deixar desaprofitaments en zones de la muntanya. El fem no sols crea contaminació visual i ambiental, sinó que a més posa en risc la vida dels animals de la zona que s’alimenten d’ella. A pesar que recollir el fem que generem és una regla de sentit comú, moltes persones no segueixen aquesta pauta. Per aquest motiu, hi ha mesures i lleis que regulen o prohibeixen totalment l’acampada lliure en uns certs llocs.
  2. Envair l’espai personal dels animals. En l’afany de fer la ‘’foto perfecta’’, alguns senderistes envaeixen l’espai personal dels animals del lloc. Això només aconsegueix que l’animal s’espante i intente fugir. És important mantenir la distància de tot ésser viu del lloc.
  3. Recol·lecció indiscriminada. Una de les pràctiques més populars és la recol·lecció de bolets. Quin és el problema? En recollir grans quantitats de bolets, o qualsevol altre fruit o planta, s’intervé en la reproducció de les espècies.
  4. No respectar la senda marcada. Realitzar una ruta fora de la senda marcada aconsegueix que es creen més senderes al voltant. Per tant, creix menys herba. A més, el fet que una gran quantitat de persones visite les sendes contínuament provoca que el terreny s’erosione amb el temps.

 

Com practicar senderisme responsablement?

  • És important optar per recursos reutilitzables i evitar el plàstic en la mesura possible.
  • Triar zones de senda locals. D’aquesta manera, minimitzarà la petjada de carboni durant el desplaçament.
  • No deixar rastre. Aquesta és una de les principals regles en practicar senderisme. És imprescindible assegurar-nos que el lloc es deixa tal com es va trobar. D’aquesta manera es protegeix la sensació rústica i natural dels boscos.
  • Evitar els focs sense vores ja que es propaguen ràpidament amb només una espurna. De ser possible, és preferible evitar qualsevol activitat que requerisca de foc.

 

Des de Diumenges Marina Alta vos acostem aquests consells per a practicar el senderisme de manera responsable. I vos animem a participar en les rutes senderistes que tenim programades al llarg de l’any en la comarca de la Marina Alta. Consulta el calendari aquí i tria la que millor et convinga. Ens vegem a les muntanyes!